>Peynirli un helvası

>

Öyle yorgun, öyle bitkinim ki; zorla da olsa bu güzel un helvası tarifini, sizlerle paylaşmak istiyorum.Un helvası  tam olarak hangi yöreye ait bilmiyorum.ama  gördüğüm un helvası tariflerinde peynirlisine hiç  rastlamadım, ve şaşırdım doğrusu.ben kendimi bildim bileli bu helva bizde bol peynirli yapılarak tüketilir .büyük büyük yapılan tencerelerde bile arttığı görülmemiştir.bu nefis helva ,Zehra  halacığımın ellerinden çıktı.  bu aralar onun helvası baya bir gündemde.herkezin en iyi yaptığı bir tarifi vardır muhakkak,halamda helvayı gerçekten güzel yapıyor .  Blogumda paylaştığım tarifler; en iyisi  olmalı,aksi taktirde tarif eklemem zaten . fotoğrafları çekerken baya bir uğraştım.Helvanın yapım aşamasında; sıcak olduğu için,bir çok fotoğraf buharlı çıktı . oda orijinal kalsın diyorum. ellerine sağlık Halacım. İşte tarifimiz
Malzemeler:

4 su bardağı un

500 gr tuzsuz dil peyniri
4 yemek kaşığı tereyağ
Şerbet için:
3 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1.       4 su bardağı unu tencereye alın,üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek kavurmaya başlayın.kavurma işlemi çok hızlı olmalı ,sürekli tahta kaşıkla unların topaklaşmasını önleyerek kaşıkla ezerek karıştırıyoruz.un  2 ‘inci resimde gördüğünüz gibi bir renk alıncaya kadar kavuruyoruz.
2.       Kavurduğunuz unu,  demir süzgeçte  kaşıkla topaklaşmış kısımlarını ezerek eliyoruz.
3.       Şerbeti hazırlamak için derin bir tencereye 3 su bardağı şeker,4 su bardağı su ile şerbeti hazırlıyoruz. Tuzsuz dil peynirini bir kaba alarak, bir miktar suyda 10 dk kadar ıslıyoruz.daha sonra sıkarak suyunu çıkarıyoruz.
4.       Şerbet hazır olduktan sonra ocaktan alın .kavrulmuş unu azar azar şerbete ekleyerek hızlı hızlı karıştırın,topaklanmasını önleyin.
5.       Unlu karışımı iyice karıştırdıktan sonra,peyniri helvanın içine gömüyoruz. üzerine 2 yemek kaşığı  tereyağ ilave edip tencerenin kapağını kapatıyoruz ,5 dk kadar bekliyoruz.daha sonra kaşıkla peynirleri ayrıştırarak ,tamamen karıştırıp sündürüyoruz.bekletmeden sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

26 Yorum (+add yours?)

  1. YELDA
    Şub 18, 2011 @ 21:40:56

    >Esracım merhaba bende un helvasını çok severim ama peynirlisini hiç denememiştim tatlı ve tuzlu nasıl bir kombinasyon olmuş çok merak ettim doğrusu…

    Cevapla

  2. Duygu Dunyasi
    Şub 18, 2011 @ 21:41:03

    >Gercekten cok degisik bir helva tarifi. Un helvasini annem sik sik yapar ve cok severek yeriz. Ama peynirlisini hic duymamistim. Dil peyniri eminim ki cok yakismistir.

    Cevapla

  3. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 18, 2011 @ 21:45:31

    >YELDA: peynirlisinide dene bakalım :).bu şekilde tadına bakınca, birdahaki sefere sade yapamazsın .bu arada tuzsuz dil peyniri kullandığımız için tuz tadı hiç olmuyor.Duygudünyası: evet gerçekten çok güzel oluyor ne kadar yediğini fark etmiyorsun bile, okadar yani.

    Cevapla

  4. Özgen
    Şub 18, 2011 @ 21:46:16

    >Of ne güzel görüntü o öyle çok canım çekti vallahi ellerine sağlık sevgiler…

    Cevapla

  5. Mutfaktan mis kokular
    Şub 18, 2011 @ 21:50:09

    >Ilk defa senden duyuyorum peynirli un helavasini. Gerçekten çok lezzetli gorunuyor. halanin ellerine saglik canim. Sende yat dinlen biraz , yorgunlugun gitsin azcik 🙂

    Cevapla

  6. Beyaz Hanımeli
    Şub 18, 2011 @ 21:59:29

    >Ben diğer posta yazarken sen yenisini yayınlamışsın arkadaşım 🙂 Çok ilginç bir helva, hiç yemedim peynirlisini. Biz de deneyelim bakalım 🙂 Halacığının da senin de ellerine sağlık. Sevgiler.

    Cevapla

  7. banurose
    Şub 19, 2011 @ 00:36:40

    >eline saglik..benim kayinvalidem mardin'li. Bu mardin yoresine ait bir helva.yalniz onlar soguttuktan sonra kasikla alip ellerinde SIKIYORLAR ve sekil veriyorlar. peyniri koyun peyniri kullaniyorlar. ve cok severek yeniyor..

    Cevapla

  8. Lezzete Dair
    Şub 19, 2011 @ 06:37:17

    >Peynirli un helvasını hiç yemedim ama görüntüye hayran kaldım doğrusu:)Halanın ellerine sağlık Afiyetler olsun canım.

    Cevapla

  9. mine
    Şub 19, 2011 @ 06:51:33

    >nefis olmuş, halacığınınellerine sağlık peynirlisinin hiç tadına bakmamıştım merak ettim şimdi

    Cevapla

  10. yemekbiraşk
    Şub 19, 2011 @ 10:14:31

    >hımmm bu ne güzellik öyle peynirin uzaması baştan çıkarıcı:)eline sağlıksevgilerimle

    Cevapla

  11. Hayat Cafe
    Şub 19, 2011 @ 10:32:28

    >Bu lezzeti kesinlikle denemeliyim.Bol peynirli nasıl güzeldir.Ellerine sağlık.Sevgiler.

    Cevapla

  12. caferengigül
    Şub 19, 2011 @ 11:03:32

    >Un helvasını çok severim.Ancak bu tarif çok ilginç.Ama beğeneceğime hiç şüphe yok.Çünkü peynir ve tatlı uyumunada hayranım.Yapanın ve bizlere ulaşmasını sağlayanların emeklerine teşekkürler.

    Cevapla

  13. Fatoş Öztürk
    Şub 19, 2011 @ 11:14:52

    >Kızım tam bir helva hastası(: Bu tarifini de gördü, ikimize de çok değişik geldi ve çok beğendik gerçekten. En kısa zamanda deneyeceğiz.Ellerine sağlık.Hayırlı hafta sonları…

    Cevapla

  14. yedirenk
    Şub 19, 2011 @ 11:49:32

    >Canım helvan çoook güzel olmuş,ellerine sağlık….

    Cevapla

  15. Bir Dilim Aşk
    Şub 19, 2011 @ 11:55:54

    >Ellerinize sağlık, iştahım kabardı çok güzel görünüyor. Sevgilerimle…

    Cevapla

  16. Limon çiçekleri
    Şub 19, 2011 @ 13:22:22

    >Şu an çok açım ve ekranı yiycem sanki!Ne kadar leziz görünüyor.Ellerinize sağlık..

    Cevapla

  17. anneanneninemekleri
    Şub 19, 2011 @ 13:26:28

    >Of of of bu ne güzel görüntü böyle ellerine sağlık.Bu arada hasta olan torunum değil eşim.İyi dileklerin için teşekkürler,sevgiler

    Cevapla

  18. elifin terazisi
    Şub 19, 2011 @ 13:31:57

    >Çanakkale'nin bir peynir helvası var ama böylemidir tatmak kısmet olmadı, afet bir şey olmuş, , denemek farz oldu, yarasın:)

    Cevapla

  19. **kalpkurabiye**deniz**
    Şub 19, 2011 @ 15:39:01

    >Esracığım;kıymetli halacığının elleri kolları ağrımasınn..nefis bir helva olmuşş sizin oranın peyniri meşhur tabii künefecigiller sizi:)

    Cevapla

  20. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 19, 2011 @ 16:07:46

    >Özgen: keşke yaptıklarımızı gönderebilme imakanımız olsaydı değimli ? ikram edebilmeyi çok isterdim.Mutfaktan mis kokular: evet biz hep bu şekilde yaparız,ben nette pek rastlamadım peynirlisine .umarım beğenirsiniz.Beyaz Hanımeli : bende kendime yetişemiyorum bazen  frenler tutmadığı zamanlarda oluyor.ama bu helvanın acil yayınlanması lazımdı ,o yüzden acele ettim.Banurose : daha önce hiç duymadım Mardin ‘ yöresinde de böyle yapıldığını,olabilir tabiî ki.ama biz sıcak servis yaparız ,soğuyunca peynir özelliğini kaybediyor.Lezzete Dair : bence hemen dene  pişman olmazsın ,yorumun için tşk.Mine: yorumun için tşk .Yemek bir aşk: evet o uzatma için kaç kare foto çektiğimi hatırlamıyorum,helva 10 dk kadar havada kaldı zaten .Hayat Cafe : dene sonra banada haber ver cnm .Caferengigül: beğeneceğine benimde şüphem yok ,peynirle un helvasının uyumu çok süper oluyor.Fatoş öztürk: bende sizin bloğunuzu bu gün gezmiştim hoşuma gitmişti,aramıza hoş geldiniz.kızınıza ve size tşk.Yedirenk: sağol canım benim tşk.Bir Dilim Aşk: tşk . Limon Çiçekleri: kıyamam sana yaa ,keşke ikram edebilme imkanım olsaydı . Yorumun için tşk.Anneannenin emekleri: ben yanlış anlamışım o zaman ,kusura bakmayın. Allah’ eşinize acil şifalar versin. Tşk.Elifin terazisi: inan bilmiyorum,dediğim gibi biz hep bu şekilde yaparız .başka hangi yörelerde bu şekilde yapılıyor bilmiyorum .tşkkaplkurabiye deniz: 🙂 evet canım yaa peyniri bol görünce herşeye katı veriyoruz .malum araya gitmesin :).ama peynirli lezzetlerin çoğuda bizim yöremizden çıkıyor.irmikli helvayıda yakın zamanda yapacağım,onuda sürekli peynirli yaparız,paylaşmak kısmet olursa yayınlarım inş. sevgilerHepinize güzel yorumlarınızdan dolayı teşekkür ederim,umarım deneyenler beğenirler.

    Cevapla

  21. sevda
    Şub 19, 2011 @ 16:28:25

    >peynirli hiç denemedim ama harika görünüyor.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    Cevapla

  22. KızKardeş Derya
    Şub 19, 2011 @ 17:54:02

    >Esracım sen çok yaşa e mi! Benim müstakbel eşim Hataylı ve ben az çok Hatay mutfağını öğrenmeye çalışıyorum 🙂 Peynirli un helvasını ne zamandır öğrenmek istiyordum ve sonunda oldu çooook teşekkür ederim..! Haa bu arada tuzsuz dil peyniri ne harika bi peynirmiş yahu seninde önerdiğin gibi künefemi dil peyniri ile yaptım harika sünüdü mükemmel oldu onun için de sağol..Sevgiler..

    Cevapla

  23. neslice
    Şub 19, 2011 @ 18:18:04

    >Benim helvamı böyle yapsınlar 🙂

    Cevapla

  24. ♥ Hasretli Lezzetler ♥
    Şub 19, 2011 @ 22:45:20

    >woowww! gercekten enfess görünüyor! müthis hazirlamissin ellerine saglik esracim!

    Cevapla

  25. NarincE
    Şub 20, 2011 @ 07:08:26

    >Ben de dil peynirini irmik helvasına katmayı düşünüyorum ama, soğuyunca donar diye çekiniyorum. Soğuyunca da rahat tüketilebiliyor mu sormak istiyorum.

    Cevapla

  26. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 20, 2011 @ 20:26:06

    >Kızkardeş Derya: yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.bizde künefe peyniri konusunda, deneme yanılma yöntemiyle son olarak dil peynirini bulduk.kesinlikle künefede sünme garantisi veriyor.Narince: irmik helvasınada çok yakışıyor peynir,merak etmeyin soğuk haldede rahatlıkla tüketiliyor.hatta mikro dalga fırınınız varsa ,ben soğuduktan sonra fırında birazcık ısıtıyorum yeni pişmiş gibi oluyor.hem un helvasını, hem irmik helvasını, ve künefeyide mikro dalgada ısıtabilirsiniz.

    Cevapla

neslice için bir cevap yazın Cevabı iptal et