>İçli köfte (Oruk)

>

Herkese günaydın  arkadaşlar.ve sonunda içli köfte tarifimle geldim.içli köfte, yani buradaki adı ile oruk,yapımı çok zahmetli, artı extra beceri isteyen bir yemektir.her yörenin kendine ait bir içli köfte tarifi vardır .gördüğüm kadarıyla en çok Antakya yöresinin içli köftesi seviliyor.burada bazı ev kadınları evde yaparak,dışarıdan sipariş alıyor .restaurantlar  , oteller, ev yapımı alıyor.biz içli köfteyi haşlayarak değil,kızartarak pişiriyoruz.bu şekilde hem daha lezzetli oluyor, hemde  dağılmamış kalıyor. yağda kızaran ağır olur diye düşünüyorsanız, inanın ağır olmuyor. aksine ne kadar yediğinizi fark etmeyecek kadar hafif  oluyor.ama sonradan ne kadar yediğinizi  baskülde fark edersiniz, o kadarıda olsun yani.:).tarifimiz
köfte için:

1 kg köftelik bulgur (ince bulgur)
2 yemek kaşığı biber salçası
1 soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
500gr kırmızı yağsız dana eti
tuz


İç harcı için:
500 gr kıyma et
5 tane büyük boy soğan
100 gr ceviz içi
yarım çay kaşığı karabiber
yarım demet maydanoz


Yapılışı:
1. Bulguru tamamen ıslatın 30 dk kadar ıslı bırakın.daha sonra köfte makinasında 2 defa çekin.soğanı ve biberinide köfte makinasında çekin.kırmızı dana etinide makinadan çekip,bütün malzemeyi tepsiye alın. üzerine  1 su bardağı un  ilave edin,.hepsini karıştırıp 10 dk kadar yoğurun.


2.Kıyma eti tencerede kavurun .soğanları  robotta çekin. suyunu sıkın, kıyma etin içine ilave edin.karabiber,kıyılmış cevizide ekleyin güzelce karıştırın .en son olarak 1 çay bardağı zeytin yağınıda ilave ederek karıştırın.soğumaya bırakın.
soğuduktan sonra kıyılmış maydanozuda ilave ederek, çok hırplamadan karıştırın .


Yapılışı: Kıyma makinasının, içli köfte başlığını takın.yoğurduğunuz köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar alın,makinanın içine yerleştirin.resimde gördüğünüz büyüklükte parçalar alın ,iç harcını doldurup kapatın.Fritözde kızartın.
.
Not:içli köftenin fazla yağ içmesini istemiyorsanız, fritözde bol yağda kızartın.afiyet olsun.

Reklamlar

31 Yorum (+add yours?)

  1. yedirenk
    Şub 07, 2011 @ 09:56:56

    >Esracım me diyeyim bilemedim süpeer olmuş içli köftelerin.Eşim çok seviyor mutlaka deneyecem en yakın zamanda.Ellerine sağlık canım.

    Cevapla

  2. nazlı
    Şub 07, 2011 @ 10:04:41

    >içli köfteye bayılırım. haşlamasına da kızartmasınada her türüne acığımm nası güzell görünüyorlar ellerine saglık valla..ben bir kere denedim haşlama yapmıştım. kızartmasınıda deniycem.

    Cevapla

  3. YeMeK vAkTi/AyLiN
    Şub 07, 2011 @ 10:23:13

    >Ellerine sağlık canım,bayılırım içli köfteye…Sevgilerimle

    Cevapla

  4. sezobigo
    Şub 07, 2011 @ 10:25:31

    >çok güzel görünüyorlar.çok severim.kayınvalidem antepli olarak çok güzel yapar.kendisinden rica etme zamanı gelmiş anlaşılan ellerine sağlık

    Cevapla

  5. Sevil
    Şub 07, 2011 @ 10:30:29

    >bir ben yapmadım bu tarifi aslına bakılırsa korktum beceremem diye :)) bak bu sır olsun aramızda hehehe canım şahane olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsunsevgiler

    Cevapla

  6. gül
    Şub 07, 2011 @ 12:05:10

    >çok güzel gözüküyor,kendim yemiyorum ama her zaman eşim ve özel misafirlerim için yapıyoruum eline sağlık ve emeğine….

    Cevapla

  7. Eylem
    Şub 07, 2011 @ 12:23:17

    >ben en çok kızartma olanını seviyorum.ellerine saglık.

    Cevapla

  8. Duygu Dunyasi
    Şub 07, 2011 @ 14:01:48

    >Icli kofteye bayilirim, nefis gozukuyor. Biz bir de yumurtaya bulayip kizartiriz. O zaman da cok nefis oluyor.

    Cevapla

  9. bülbülünyeri
    Şub 07, 2011 @ 14:11:43

    >Canım,ellerine sağlık. Nefis görünüyorlar. Bence de bunu yapmak maarifet istiyor. Ama yemesi harika olurdu.Sevgiyle kal.

    Cevapla

  10. YELDA
    Şub 07, 2011 @ 14:26:06

    >oy, oy, oy ben o içli içli köfteleri yemem mi şimdii :)) ellerinize sağlık….güzeeeel köpüklü bir de yayık ayranı yemede ne yap değil mi…

    Cevapla

  11. Fatma
    Şub 07, 2011 @ 14:28:11

    >mmmmmmmm….yummy yummy!olsada yesem suanda ellerine saglik gulum kofteler cok guzel,leziz ve muntazam duruyorlar.sevgilerimle…

    Cevapla

  12. Hayatın Tatları
    Şub 07, 2011 @ 14:49:55

    >kesinlikle süper görünüuyorlar. ellerine sağlık canım.

    Cevapla

  13. neslice
    Şub 07, 2011 @ 15:28:07

    >Annem de bizim memleketin içli köftesini çok güzel yapar ama Hataylı bir arkadaşım oruk yedirdikten sonra gerçek içli köftenin bu olduğuna karar verdim.Ellerine sağlık arkadaşım…

    Cevapla

  14. Eran
    Şub 07, 2011 @ 17:32:15

    >Ellerine sağlık esracımm çok güzel görünüyorlar daa önce sizin içli köftelerinizi tatma şansım olmuştu bi ara tekrarı temennisiylee:)))

    Cevapla

  15. Elif..
    Şub 07, 2011 @ 18:28:01

    >İçli köfte sizin yaptığınız gibi bol yağda kızarınca çok güzel oluyor..Ellerinize sağlık..

    Cevapla

  16. caferengigül
    Şub 07, 2011 @ 19:02:49

    >Hep yapılacaklar listemde kendisi ama bi türlü olmadı.Çok güzel görünüyorlar emeğinize değmiş.Ellerinize sağlık.

    Cevapla

  17. orgucuoyuncakcınine
    Şub 07, 2011 @ 19:08:03

    >MUHTEŞEM,YEMESİNE DOYAMADIĞIM YAPMASINI BİLMEDİĞİM TEKYEMEK

    Cevapla

  18. ♥ Hasretli Lezzetler ♥
    Şub 07, 2011 @ 22:10:12

    >ah ah ah! napicam ben , cok canim cekti 🙂 tatlim, harika görünüyorlar! ellerine emegine o güzel gönlüne saglik! afiyet sifa olsun!cici sevgiler

    Cevapla

  19. Gizemli Tatlar
    Şub 07, 2011 @ 22:32:57

    >canım nasıl istedi, şimdi olsa bu saatte yerim vallahi, ellerine sağlık…

    Cevapla

  20. TATLI TUZLU
    Şub 07, 2011 @ 23:33:50

    >bu köfte cesidine bayiliyorum,heryer de her zaman her sekilde sicak soguk yenebiliyor,ama sizin tarziniz daha degisik hos olmus ellerinze saglik,sevgiler iyi günler diliyorum.

    Cevapla

  21. Şehrin dansı
    Şub 08, 2011 @ 09:37:53

    >Muhteşem görünüyorrr, ben de bi kere yapmıştım ama o kadar sert olmuştu ki, tam kafaya atsan kafa yarılır kıvamıydı :(Bu arada yolunuz düşerse ben de beklerim :)www.sehrindansi.blogspot.com

    Cevapla

  22. defneylebirlikte
    Şub 08, 2011 @ 10:44:00

    >tek kelimeyle muhteşem olmuş.ellerine sağlık..bloğunu da yemeklerini de çok beğendim esracığım.bu arada içli köfte mKİNESİ ilgimi çekti.nereden bulabilirim acaba.sevgiler..

    Cevapla

  23. Anonymous
    Şub 08, 2011 @ 11:34:29

    >esracım oruğun yanına ekşi aşıda iyi gider şöyle bool iç yağıyla,onunda tarifini paylaşsan ne güzel,yemede yanında yat misali 🙂

    Cevapla

  24. yemekbiraşk
    Şub 08, 2011 @ 12:06:17

    >çok pratik ve nefis olmuş:) eline sağlık sevgilerimle..

    Cevapla

  25. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 08, 2011 @ 12:17:41

    >hepinize güzel yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. adsız kullanıcı : ekşi aşı tarifide hazır 🙂 dün yoğun olduğum için yazamadım. 2 sinide aynı anda yayınlamak istemiştim ama kısmet yetiştiremedim.defneylelebirlikte: yorumun için tşk ederim canım. makinanın adı, et kıyma makinası olarak hemen hemen bütün markalarda var.içli köfte aparatı makinanın yanında veriliyor zaten. makinayı incelemek isterseniz bu adresten http://www.kaptagel.com/default.asp?git=9&urun=67043 bakabilirsiniz

    Cevapla

  26. anneanneninemekleri
    Şub 08, 2011 @ 16:54:12

    >Süper olmuş ellerinize sağlık,bunun makinesini edinmek lazım ozaman işler kolaylaşıyor.

    Cevapla

  27. Limon çiçekleri
    Şub 08, 2011 @ 17:54:47

    >Ben bu kadar sıcak ve maharet dolu bir blogu nasıl olduda bu kadar geç keşfettim??Üstelikte Hatay'lı..Nefis lezzetler olacağı kesin zaten.ellerinize sağlık.İçli köfteye bayılırım ama zahmetli olduğu için nadiren yaparım.Bu içli köfte aparatını ve makinasını nasıl ve nerden temin edebilirim haftalardır onun telaşı ve araştırması içerisindeyim.Yardımcı olabilirmisiniz??

    Cevapla

  28. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 08, 2011 @ 18:23:24

    >Limon çiçekleri: yorumun beni gerçekten çok mutlu etti.bu blogun sıcak olmasının en büyük sebebi, sıcak kanlı, tatlı dilli, ziyaretçilerimin olmasıdır.sorduğunuz soruya gelince.yukarda yorumumda belirttiğim gibi, bu makinanın adı ,et kıyma makinası olarak biliniyor.bilenen markaların hemen hemen hepsinde vardır. içli köfte başlığınıda makinanın yanında veriyorlar .zaten içindeki parçalarda mevcut.beyaz eşya satan bütün bayilerde bulabilirsiniz. bizim makinanın markası (national kıyma makinası) umarım yardımcı olabilmişimdir.sevgiler.

    Cevapla

  29. Depresif Ayu
    Şub 09, 2011 @ 21:44:17

    >Esra merhaba. Tam damak tadıma uyan tarifler var, tarifleri okurken kendimden geçtim. Ellerine sağlık.İrok çok güzel görünüyor doğrusu. Bayılırım. Ikbebet de fena değil ama şrokun yanına bile yaklaşamaz. Kızartılan şeyler daima daha güzel oluyor sanki 🙂

    Cevapla

  30. zarafet,mutfak gazetesi
    Şub 13, 2011 @ 07:27:04

    >Sevgili Esra,Antakya çok güzel,Antakyalı'lar çok sıcak ve çok güzel insanlar,yemekleri de ayrı güzel yöresel yemeklerin tariflerini bizlerle paylaştığın için teşekkürler.Eline sağlık….Ben Antakya'ya geldiğimde gelincik şurubu duymuştum.Onun tarifini de paylaşırsan sevinirim.Sevgiler.

    Cevapla

  31. Öcal-mutfak-Esra
    Şub 13, 2011 @ 10:38:05

    >zarafet,mutfak gazetesi: yorumun için çok teşekkür ederim. elimden geldiği kadar en güzelini sizlerle paylaşmaya çalışıyorum, umarım yardımcı oluyorumdur. gelincik şurubuna gelince ,gelincikler henüz açmadı, açar açmaz şurubunu yapacağım. önce kendim test ederek, daha sonrada sizlerle paylaşacağım.sevgiler.

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: